ramin fallah
خصوصیات انواع نخ جراحی | بلاگ

خصوصیات انواع نخ جراحی

ساخت وبلاگ
خصوصیات انواع نخ جراحی

پس از انجام هر عمل جراحی کوچک یا بزرگ نیاز است تا بریدگی موجود روی بدن با بخیه بسته شود. انتخاب نخ مصرفی برای این کار نیز مستلزم بکارگیری حساسیت و دقت بالایی است که در تخصص تولیدکنندگان این نخ ها است.

انواع نخ های جراحی بر مبنای موارد مختلفی از قبیل قطر نخ بخیه، طبیعی یا مصنوعی بودن آن و قابلیت جذب یا غیر جذبی آن هستند. تک لایه یا چند لایه بودن نخ های بخیه نیز یکی دیگر از ملاک های تقسیم بندی آنها است.

هنگام خرید تجهیزات پزشکی جراحی توجه به این نکات کاملا ضروری است.

در این مطلب به بررسی این دسته بندی ها می پردازیم و خصوصیات هر یک از آنها را نیز به اختصار مرور می کنیم.

انواع نخ بخیه بر اساس روش بافت

نخ های مصرفی در جراحی ها بر اساس روش تهیه آنها یا ساختار است. این نخ ها نیز برای آنکه در دوخت بخش هایی از بدن بکار روند، لازم است تا به اندازه کافی استحکام داشته باشند. به این جهت ضخامت و دوام مورد نیاز را با تابیدن آنها به دست می آورند. برای این کار در صورت لزوم چندین لایه از این نخ ها را درکنار یکدیگر قرار می دهند و به روشی خاص با هم تلفیق می کنند.

بر اساس این دسته بندی نخ های جراحی یا بخیه به انواع تک لایه و چندلایه تقسیم می شوند. هر یک از این نخ ها در موارد متفاوتی از جراحی ها کاربرد دارند. تفاوت اصلی بین آنها دوام بالاتر نوع چندلایه نسبت به تک لایه است که طول عمر آنها را بیشتر می کند.

احتمال بیشتر عفونت پس از عمل در این نوع نخ چندلایه وجود دارد. در حالی که نخ های بخیه تک لایه با وجود دوام پایین و طول عمر کوتاه تر به میزان کمتری نیز دچار عفونت می شوند. این خاصیت برای نخ های تک لایه امتیازی است که امکان استفاده از آنها را در جراحی های ظریف و حساس میسر می کند.

تقسیم بندی نخ بخیه بر اساس قابلیت جذب

انواع نخ بخیه را بر مبنای قابلیت جذب آنها توسط بدن نیز تقسیم بندی می کنند. پیش از این همه نخ های مصرفی در جراحی ها از نوع غیرجذبی بودند و پس از گذشت مدتی از جراحی و جوش خوردگی جای زخم و بریدگی توسط پزشک مربوطه جدا می شدند یا برای همیشه روی بدن باقی می ماندند.

حتی امروزه نیز از این نوع نخ های جراحی استفاده می شود. این خصوصیت درمورد جراحی های محیط داخلی بدن کار را آسان می کند؛ البته ماندگاری این نخ ها گاهی نیز حیاتی هستند و بنابر تشخیص پزشک صورت می پذیرد.

برخی انواع نخ های غیر جذبی به عبارت زیر هستند

نخ بخیه نایلون طبیعی و تک لایه است. این نخ استقامت زیادی دارد؛ اما گره های آن در جراحی چندان قابل اعتماد نیستند.

پلی پرولین که نوعی نخ بخیه مصنوعی و تک لایه است، در جراحی های ترمیم پوست کاربرد دارد. استقامت این نخ آن را برای جراحی های حساس مانند عمل عروق کرونر قلب و جراحی های ظریف در زایمان مناسب کرده است.

قابلیت جذب بالای این نخ گران قیمت احتمال بروز حساسیت و مشکلات پس از عمل بسیار کم و استفاده از آن نیز کاملا تخصصی و بسیار دشوار است.

نخ سیلک یا ابریشم نوعی دیگر از نخ های جراحی با منشا طبیعی به شمار می رود. این نخ دارای مزایای بسیار مفیدی در عمل است؛ اما احتمال عفونت نسبتا بالایی نیز دارد که به عنوان نکته منفی در آن محسوب می شود.

پلی استر آخرین مدل از نخ های بخیه است که از انواع مصنوعی و چند لایه به شمار می رود و دارای بافتی پیچیده و درهم است..

کدام نوع نخ بخیه برای کدام عمل های جراحی مناسب است؟

علاوه بر مشخصات ظاهری و دسته بندی های انواع نخ جراحی کاربرد آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. انواع جراحی ها و بافت هایی که عمل می شوند، با یکدیگر متفاوت هستند. بعضی بافت ها بسیار لطیف است و عمل های جراحی سخت و ظریفی را طلب می کنند.

نخ به کار رفته در این جراحی ها نیز به همین نسبت ظریف و دارای بافت تخصصی است؛ اما در مورد بافت های سفت و ضخیم نیاز به نخ هایی با درجه ضخامت و دوام بیشتر است. قیاس درجه بندی ضخامت نخ های بخیه را با حرف O نمایش می دهند. هراندازه ضخامت نخ کمتر و ظرافت و بافت آن دقیق تر باشد، این عدد بزرگتر می شود. چنین نخ هایی در بخیه های ظریف و عمل های جراحی حساس تر به کار می روند.

نخ های بخیه جذبی در انواع زیر تقسیم می شوند:

 گوت نخ بخیه تک لایه ای است که برای سزارین کاربرد زیادی دارد. این نخ با منشا طبیعی و حیوانی است.

پلی دی اکسانون یا PDS  که تک لایه و مصنوعی است. این نخ در بخیه های نرم و بافت های لطیف مانند شکم و عمل های قلب کاربرد دارد.

پلی گلی کابرون نخی تک لایه و مصنوعی با مصارف عمومی به شمار می رود؛ اما بهتر است در بخش هایی از بدن که سلول های عصبی زیاد دارد، به کار نرود.

پلی گلاکتین از نخ های جذبی با منشا مصنوعی و مورد استفاده در جراحی های دست و صورت است.

به طور کلی مشاهده شده است که نخ های جذبی با منشا طبیعی حساسیت های زیادی را ایجاد می کنند و منبع عفونت های بعد از عمل به شمار می روند.

 

بهترین ...
ما را در سایت بهترین دنبال می کنید

نویسنده : حسین بازدید : 325 تاريخ : جمعه 5 دی 1399 ساعت: 23:06